Het eerste hoofdstuk

[dropcap style=”square” color=”#f7941e”]H[/dropcap][leading]ieronder kunt u alvast het eerst hoofdstuk lezen. U kunt ook het eerst hoofdstuk downloaden als pdf.[/leading][button size=”small” color=”orange” position=”right” url=”http://www.alsrouwenpensioensamenvallen.nl/wp-content/uploads/2015/01/hoofdstuk-1-voor-website.pdf” icon=”arrow-circle-down”]Download pdf[/button]

Aanloop naar het pensioen

[column_half]

Het is voorjaarsvakantie en we lopen op de dijk tussen Warder en Edam. We staan met de camper op de camping in Edam en we zijn zeer tevreden met ons lot. Het camperen geeft een vrijheid die moeilijk te beschrijven valt. Het is een vrijbuiter-gevoel: gaan en staan waar je  wilt, oude en een beetje vieze kleren aan, iets doen als je er zin in hebt en niets doen als je daar zin in hebt. Onderweg uitkijken naar gezellige terrasjes en ‘s avonds zoeken naar een leuk restaurant.

Tijdens het wandelen komt een vaker besproken onderwerp langs: wanneer gaan we stoppen met werken? Hoewel we alle twee een goede en inspirerende baan hebben, knaagt het verlangen naar vrijheid regelmatig. Als we aan het eind van de zomervakantie naar huis gaan en al die grijze hoofden rijden met hun campertjes en caravans de andere kant op richting zon, dan zijn we er toch echt van overtuigd dat we iets fout doen. En hebben we niet lang geleden besloten om voor ons 65-ste te stoppen met werken? Is het tijd om de knoop door te hakken?

We zetten de voors en tegens weer eens tegenover elkaar. De voordelen zijn dat we vaak met de camper weg kunnen, dat het mogelijk is om in de winter voor een langere periode naar een warm land te gaan en dat we onze creatieve kanten meer kunnen ontwikkelen.

[/column_half][column_half_last]

Misschien gaan we eindelijk voor een project in de tropen werken; dat waren we lang geleden tijdens onze studie al van plan en dat is er nooit van gekomen. Ook willen we intensiever genieten van huis en tuin en hebben we meer tijd voor vrienden en familie. Natuurlijk kennen we de nadelen: het is financieel onaantrekkelijk en we zullen de sociale contacten die we vanuit ons werk hebben gaan missen.

Henk oppert dat hij graag volgend jaar wil stoppen. Dat vind ik wel erg snel; mijn werk is juist nu zo spannend. We zijn er nog niet uit, maar het fundament is gelegd.

Anderhalf jaar later gaat Henk inderdaad met pensioen. Zijn collega’s verzorgen een schitterend afscheid. Mooie, soms grappige toespraken, sketches, een enkel klein plagerijtje. Leuke cadeaus waarvan een paar heel bijzondere zelfgemaakte. Tijdens de drukbezochte afscheidsreceptie hoort hij het verhaal van een collega die vrijwel direct na zijn pensionering ernstig ziek is geworden. Dat legt even een schaduw over de verder feestelijke dag.

[/column_half_last]

[separator type=”top” style=”narrow” icon=”angle-down”][/separator]

[column_half][feature style=’horizontal’ title=”Bestellen” icon=”shopping-cart” color=”#0077bf”]Hier kun je het boek eenvoudig bestellen.
Naar bestellen[/feature][/column_half]

[column_half_last][feature style=’horizontal’ title=”Recensies” icon=”comment” color=”#0077bf”]Lees hier wat anderen van het boek vinden.
Naar recensies[/feature][/column_half_last]

Blog categorieën
© Je hoort het zo vaak 2019.