Mijn vriendin Anneliese heeft een bijzonder boek geschreven: “Was er maar een recept voor rouwen”. Een paar jaar geleden verloor zij haar man, de man waarmee zij samen hun restaurant runden. Hij de chefkok, zij de gastvrouw. Samen onderhielden ze de moestuin, de boomgaard en de kas en verzorgden ze de twee scharrelvarkens en de kippen. De geoogste groenten en fruit , de eieren en de hammen en worsten vormden de basis voor heerlijke diners voor de gasten.

Toen haar man na een kort ziekbed overleed, bleef Anneliese achter met een restaurant zonder kok en een bedrijf dat te groot was om in haar eentje te managen. Ze moest het bedrijf sluiten. Zo was ze in één klap haar man en haar werk kwijt.  In het boek beschrijft ze hoe het hen en haar is vergaan: het samen werken in verschillende restaurants waarbij hun filosofie over “eerlijk eten” steeds verder uitkristalliseerde, de ziekte en het overlijden van haar man, het stoppen met het bedrijf en het toch, in een andere vorm, langzaam weer opbouwen van de Bourgondische Hoeve met streekwinkeltje.

Het is niet verbazingwekkend dat het in het boek vaak gaat over koken en lekker eten. Daarmee was hun leven, vanaf het moment dat ze elkaar leerden kennen, gevuld. Van de beschreven gerechten is een aantal recepten opgenomen: variërend van simpel tot heel bijzonder. Dat verklaart ook meteen de titel van het boek. In de keuken werd niet alleen goed gekookt, er werd ook veel gezongen. Lekker meegalmen met Nederlandstalige muziek op de radio. Van de lievelingsliederen staan de teksten in het boek. Het was voor mij een ontdekking dat het lezen van een liedtekst zo anders en indringender, emotioneler soms, binnenkomt dan wanner je luistert naar een lied.

Anneliese en ik hebben veel samen geschreven en aan elkaar feedback gegeven. In mijn boek beschrijf ik dat als volgt: “Een vriendin vertelt dat zij ook aan het schrijven is en we besluiten om samen op te werken. Dat gaat fantastisch. Waar zij neigt naar in mijn ogen teveel spreektaal, wijst zij mij op mijn ambtelijke taalgebruik: “Het mag best wat smeuïger.” Dit is hét voorbeeld van een win-win situatie”Alle twee de boeken zij er een stuk leesbaarder en beter door geworden!

Het boeiende boek van Annelies is te bestellen via www.debourgondischehoeve.nl